Her er man ved at lægge over 4.000 m3 stærkt forurenet jord fra Bankes Mose ud som støjvold på Rødhøjvej. Det er omkring 7.000 tons.
Der er sået korn indenfor strandbeskyttelsen på Svendstrupgaard, det må man godt - men ikke lave trappe til stranden eller golfbane.
Ja - husk at give tegn. Det gælder især de unge, når de kører til og fra skole. Mange unge tror de er udødelige - det viser sig desværre ofte ikke at være tilfældet.
Et kig ad motorvejen mod vest fra broen på afkørsel 41. Det er mod øst ramperne mangler. De kommer tidligst i 2010 - måske 2011.
Der løber en afvandingskanal fra Halseby sø og Mose til Korsør lille Nor. Vi er her ved Marsk Stigs Vej lige ved pumpestationen. Du kan høre det bruser dernede. Engang i middelalderen måtte man færges over til Taarnborg.
Her er deltagere fra Natur- og miljøgruppen samlet til møde med Agenda21 udvalgets politikere i Korsør kommune. Det fik vi aldrig noget ud af.
Sådan ser frø fra en Ahorn ud. De drejer om sig selv, når de falder af træet - de har vinger. Ahornvej.
Sådan så der ud, da man byggede Andelsboligafdeling II på Rødhøjvej - afdeling I ligger i svinget på vejen. Støj, skidt, larm og støv - støv - støv - mudder og pladder. Hække, græsplæner, vinduer, biler, planter - alt var gråt og tildækket af jordstøv fra byggepladsen - især når det blæste.
En støbning af fundament til andelsboligerne på Rødhøjvej. Vi kunne ikke tale med håndværkerne, de kom fra udlandet. Dem vi kunne tale med måtte ikke sige noget.
Det ligner et månelandskab - idyllen er borte, men nu har vi støjvold (men stadig støj) - ingen udsigt - ingen heste, intet mosehul, men i stedet gode og rare naboer. Det er da et godt bytte.
Her er badebroen beregnet primært til logerende på Muskelsvindfondens center. Det er en kostbar sag til over 1 million kroner, men ellers kan man ikke komme i vandet som kørestolsbruger. Du må også bruge den.
Ja, mange kender Foto Børge fra det gamle medborgerhus - formanden gør og har fået megen hjælp af ham i tidens løb. Du kender hans billeder fra Korsør kalenderen.
Et herligt luftfoto af kirken. Vidste du, at der var vand nede bagved - afhænger af vejrforholdene? Der går en dejlig sti gennem mosen. Den er et besøg værd.
Banke og kirke. De to ting hænger sammen.
Et kig ned ad skrænten oppe fra banken.
Campingpladsen, betalingsanlæg og de gamle færgelejer, der nu henligger som losseplads. Her skal være husbåde, højhuse og kanaler.
Her løb den gamle sti fra Ørnumvej til Lerbakken. Der er også en underjordisk vandingskanal nede under. Den skal fritlægges.
Der grønne lade på Lerbakken. Tidligere kommunal ejendom. Idag indendørs golftræningscenter.
Gammel plakat. Det er da nostalgi.
En drossel.
Drosselunger i reden.
Vi ville ikke sætte et billede på af en nød, men her har vi et egern med en sådan. Nøddevej.
Kig mod syd fra dæmningen til Egø-depotet. Her opbevarer man krudt og kugler og andet isenkram, hvis fjenden nu skulle komme til landet. Det gør den jo nok en dag.
Dejlig plakat fra de gode gamle dage dengang da færgerne fragtede os til og fra Fyn og mågerne fulgte os med skrig hele vejen. I dag suser vi over i bil eller i et tog i et rør under vandet.
Ornitologen Villy - naturelsker og en gammel pantefogedkollega til formanden. Her på tur på stien til Lerbakken.
Lerbakken i Folkets Park. Hvor er folket?
Alleen i Folkets Park.
Granskoven med storebæltsbroen i solnedgang. (copyright p.o.seidel)
Sådan kommer krydset Mælkevej/Halsebyvej til at se ud efter renoveringen. Tegning fra Via-trafik, som foreningen fik forærende efter orienteringsmødet på skolen.
Halsebyvej set mod øst. Her kommer cykelsti og fortov.
Forsømt støttemur på Halsebyvej. Den bliver repareret samtidig med vejudbygningen.
Halsebyvej mod vest. Der er kønt herude hos os.
Det gamle stiforløb ved Høneklint (lille Egø) til venstre mod dæmningen og til højre mod Lerbakken. Man kan gå tørskoet oppe på dæmningen. Nedenfor står der ofte vand i regnfulde perioder.
Ny trappe op til Høneklint. Den er OK, men af trykimprægneret træ - (uha!). Nå, men det holder længere.
Jens Pipers sten i Folkets Park. Hvem mon han var?
Et dejligt vue i solnedgang over indgangen til kirken og noret. (copyright p.o.seidel)
Klinten på Svendstrupgaard er høj. Poul Larsen havde sat en trappe op, men det må man ikke på grund af strandbeskyttelseslinjen - så ned med den. Den kunne vel ikke skade noget. Nu er det livsfarligt, hvis man ikke ved, hvornår klinten kommer.
Kig mod broen fra klinten på Svendstrupgaard. (copyright P.O.Seidel)
Ja - hvad er det nu den hedder? Den driver den måske af. Eller er det k..... den driver?
Luftfoto af fæstningen. Sikke et overblik, når man ser det hele sådan lidt fra oven.
Kulturmøde i den fredede stenlade på lille Tårnborggård i forbindelse med kommuneplanen.
Naturgruppen på tur til Lej Sø. Der er befæstigede stier herude.
Naturgruppen er på gåtur til lejeodde. Her kig mod broen.
Lerbakken. Tag dog en tur her. Du kan også cykle.
Lerbakken mod nord.
Det er Lerhøj med klint og udsigt over Storebælt. Her skulle man bo, men så var man jo HALSSKOVVIT.
Vi går en tur på dæmningen mod lille Egø (Høneklint).
Så bliver det sommertid. Vi stiller sommermøblerne ud. Stiller uret frem. Så er det loppemarkedtid i Hulby i de nordiske guders samlingssted YDUN. Så stiller vi alt det billige ragelse - vi falder for - ind når vi kommer hjem.
Sorgløshed. Cyklister i Mælkevejskrydset. De har glemt der er cykelsti, vi siger ikke hvem det er - de er medlemmer af vor forening.
Malerinde på kulturaftenen ved stenladen på Lille Tårnborggård. Der var også en der spillede på tværfløjte og en der læste H. C. Andersen op - gemt bag et træ.
Udsigt fra borgbanken mod Marsk Stigs Rev. (copyright p.o.seidel)
Træhusbyggeri langs Rødhøjrenden.
Mosebyggeri. Vi tænker på den gamle Morten Korch film "Mosekongen", han ville ikke røre sin elskede skønne mose med hele dyrelivet. "Se, det summer af sol ... "
Herligt overblik over bebyggelsen ved Musholm og Lysehøj.
Her ligger de oppe på bakken med herlig udsigt over Musholmbugten. Et herligt sted for alvorligt syge mennesker. Det er godt, det sted blev bygget.
Når våren rinder i grøft og i grav. Det blir´ forår.
Tur på den kommende golfbane.
Nybyggeri på Halsebyvej. Her boede tidligere radioamatøren OZ3Y (tre yrsa) en af landets allerførste, han havde valgt dette sted, fordi det lå højt og så havde han et lækkert antennetårn og altid kunne webmaster - selv radioamtør - høre han var aktiv (QRV) på morsenøglen.
Den gamle bådophalerplads for enden af Rødhøjvej.
På vej mod lejeodden.
På vej mod Lejeodden. Den er et besøg værd. Tag derud, når der er fugletur med guide. Du må gerne gå langs kystskrænten, men der er befæstigede stier derude.
Så er det påske eller pinse.
Pas på de små ! (Fint stykke grafik).
Stien ud for Drosselvej over Rødhøjrenden. Man kan ikke lige se det, hvis man ikke lige ved det.
Kurt Rehder og Poul Larsen. Der er rundvisning på Svendstrupgaard og vi er flere fra Naturgruppen, der er taget med. Det var en dejlig aften.
Rødhøjgaard på Rødhøjvej 25. Her mangler en støjskærm. Der var engang en "glad gartner". For endnu længere tid siden var her en smedie og vejen fortsatte til Svendstrup.
Rødhøjrenden set mod nord. Det er et fugtigt og klamt sted. Formanden kom i nr. 5 - her stod vand i kælderen og brønden var fyldt til randen med vand og frøer.
Rødhøjrenden set mod syd. En kanal i Venedig? Nu mangler der bare en gondol.
Der er kommet fortov på en del af Rødhøjvej. De kan sagtens. Nu mangler vi det bare på resten af Rødhøjvej.
Svinget på Rødhøjvej ved Rylevej. Her er ikke fortov. Det er ellers tiltrængt.
"Rulleren" på Ørnumvej. Den er ufarlig, men man glemmer aldrig lyden i bilen. Der er også et "knald hovedet i biltaget" bump. Nå to bump er vel bedre end et. De passer på os og farten herude.
Arbejdspladser. De laver store betonelementer til haller eksempelvis. Det har sin pris. Det er de østvendte ramper ved motorvejsbroen der mangler. Det er lige udsat fra 2009 til 2010. Der er også bygget støjvold herude og et naturbeskyttet område er blevet opfyldt.
KFUM spejdernes og Radioamtørernes tilholdssted på Svendstrup Bjerg. Du må gerne gå derop og nyde udsigten, når du har lyst. Der er allemandsret til Bjerget. Gå op trappen - kravl ikke op ad bakken fra Stibjergvej.
Den nye sti ved borgbanken.
Stiadgang fra Marks Stigs Vej ned over Ladegårdsbanken til Teglværksgrunden.
Stien på Ladegårdsbanken. Flere steder under vand, husk gummirøjser.
Stiforhandlinger med Korsør Golfklub. De vil ikke give os cykelstien. De ville ha´ det hele for sig selv.
De lider under støj - de der bor til venstre for banen - her ude ved Højbjerg.
Stranden ved Svendstrup. Den har mistet det blå flag. Vi håber det kommer igen.
Udsigt fra klinten ved Svendstrupgaard.
Tårnborg Forsamlingshus.
Tornebakken (det hedder ikke Tårnborg fordi borgen havde et tårn), men fordi der var beplantet med Tjørn.
Indgangsfacade Forsamlingshuset. Se spejlingen i glasset. Snart ligger der 400 boliger her ude på Hesselbjerg.
Tårnborg kirke i solnedgangslys. (copyright p.o.seidel)
Tårnborge kirke ved nattetide. Hvem er på spil derinde?
Herligt vue over hele Tårnborg sogn. Det er fra turistbrochuren.
Tornebakken.
Der er en enkelt bænk heroppe ved den nye sti på borgbanken. Udsigten er formidabel. Der blot bord med bænke og et affaldsstativ.
Udsigt fra ladegårdsbanken. Her lå en mindre industri af falskmøntnere i middelalderen.
Udsigt fra Høneklint mod Haneklint. Du kan sidde heroppe på en bænk. Der er også bord, så du kan spise medbragt mad. Husk dit affald - der er affaldsstativ nede ved foden af trappen.
Violvejskvarteret set fra Bjerget.
Vissen vild rose i formandens have.
Vintertur - vi er ved den grønne lade på Lerbakken.
Her er en stor del af vort virkeområde med vest.
Det er en terne. Ternevej.
Under byggeriet af de nye andelsboliger på Rødhøjvej stod hele området under vand. Der blev installeret 2 pumper på grunden ovre ved støjvolden. Man kunne sejle på grunden. Ligger næsten i kote 0.
En and? En kanin? Begge dele - ja, såmænd!
Et smukt bogomslag. Valdemar Sejr. En "historisk" roman af Ingemann.
Man måtte fjerne hele tørvelaget på byggegrunden i Bankes mose. Her er det strækningen helt nede ved stranden, der er afgravet helt i bund.
Her er vi ved Bankes mose på Stibjergvej. Bunken til venstre blev kørt ned på Rødhøjvej. Her på grunden måtte den ikke være.
Et luftfoto over kirke og banke. Ved Marsk Stigs Rev lå en vikingeboplads - det var før borgen og kirken. Det var her Henning ledede udgravningerne.
Sådan fik man reguleret vandhøjden i det naturbeskyttede §3 vandhul på Rødhøjvej.
Her er en gammel tegning fra Nationalmuseet af borgen og ringmuren i forbindelse med museets udgravning. Der er aldrig foretaget en grundig udgravning og undersøgelse.
Minder fra en ikke så fjern fortid. Færgen blev hugget op på en strand i Indien. Kørerampen er bevaret. Det er vort tilbageværende kulturminde fra et sted, hvor hele Danmark har passeret.
Her er selve den påståede kongemorder Marsk Stig, der rider fra Finderup lade ved Viborg efter at have myrdet kongen Erik Glipping. Det er 1286. Han klippede i mønterne (falskmøntner) - deraf navnet.
Gammelt sognekort fra 1921. Bemærk Taarnborg Sogn.
Sådan så der ud, da man begyndte på andelsboligbyggeri II på Rødhøjvej. Vi hældte meget ukrudt fra vore haver herud. Nu kører vi det 5 kilometer væk på genbrug.
Når guldet bliver til sand. Ak ja. Nå, men det bliver grønt igen.
Man fik tilladelse af Vestsjællands Amt til en nænsom oprensning af det naturbeskyttede område. Der var intet tilbage, da man var færdige. Nu er der et udmærket regnvandsbassin. Pas på de små.
Pipkvarteret med matrikelnumre.
Formanden med sort øl og andesteg i BRN(O).Det uddtales lige som Grenå - bare med B. "Bræ-nå".
Et spændende kort. Læg mærke til at fyldpladsen og en del af Rødhøjkvarteret var en del af Korsør Nor.
Den gamle stiforbindelse over Rødhøjrenden ud for Drosselvej. Jordstykket er kommunens ejendom. Her ligger hovedkloakken.
Møde med Agenda-21 udvalget. Her ses Anders Nielsen og Ib Larsen (udvalgsformand) i drøftelser i en pause i mødet. Karen Haumann - en af kommunens biologer ses imellem de to.
Udkast til agitationsplakat i forbindelse med det planlagte byggeri i de nedlagte bilfærgelejer. Intet er bygget. Granskoven er ryddet og det ligner i dag en losseplads.
Agenda-21 borgerforums natur- og miljøgruppe på besøg på golfbanen i forbindelse med stiforløb. Stier var nedlagt og omlagt.
Vi fotograferede løbende byggeriet af Andelsboligerne på Rødhøjvej. En dag tænkte vi - flytter der nogle gode naboer ind i vort område og de vil sikkert synes disse billeder er interessante.
I Rødhøjlunden er der opført et lille hus. Det er et bålhus. Tag derud og grill over åben ild en sommeraften.
Der er blevet rigtigt godt i Højbjergskoven. Aflæg området et besøg. I området er der også hytter til primitiv overnatning. De benyttes af rigtig mange.
Her er de ca. 400 meter sti, der mangler for at man kan gå fra Svendstrup/Knivkær strand langs denne og helt ud til Storebæltsbroen.
Lidt fremme vil vi så gerne have de 400 meter sti.
Bestyrelsen på inspektion på stien ved Bøgevej/Egevej efter henvendelse om hækkeklipning og forringet belysning på vendepladsen. Så fik vi lidt luft og en gåtur.
Vi har mistet det blå flag på Svendstrup strand, mon vi får det igen?
Naturgruppen - her med Michael (kaldet MIK-MAK) ved et af flere rulleborde med sagsakter. Vi har bedt om aktindsigt i en sag.
Naturgruppen har søgt aktindsigt i en sag. Vi får tilbudt gennemgang af dokumenterne på stedet. Vi får 2 timer og et lille bord og en kande kaffe. De kopier vi skulle bruge i sagen kostede over 5.000 kr. - så gav vi op.
Et postkort af ældre dato fra Korsør. Hvor tingene dog hurtigt ændrer sig.
Et gammelt luftfoto af jernbanefærgelejerne. Det er jo ren nostalgi - "Korsør! Alle skifter". Idag ligger der "Glashuse", man kan kigge lige ind i på molerne.
Der var engang da Københavnerbørn kom på landet i sommerferien - også til Svendstrup. Webmaster har kun prøvet, at være på feriekoloni på Knuds Minde på Nyborg Strand. Det var da man byggede bilfærgelejerne.
En forårsdag ved fiskerihavnen i Korsør. Det er da et herligt syn. Pladsen bag ved er nu ryddet. Her lå Havnesmedien. Kommunen efterlyser gode idéer og forslag til, hvad området skal anvendes til. Vi vil da gerne foreslå en fiskerestaurant.
Herligt guldaldermaleri fra Jernbanens start. Det kunne da godt være Svendstrup station eller Forlev. Der skete faktisk en større Jernbaneulykke i Forlev for mange år siden.
Sct. Bends kirke i Ringsted. Her ligger Erik Menved begravet.
To af Miljø- og Naturudvalgets medlemmer. Bodil Knudsen og Peter Lotinga. Her i en pause i drøftelserne om fremtidens Lokale Agenda 21 arbejde på Gerlev Idrætshøjskole.
Møde på Gerlev Idrætshøjskole om kommende Lokal Agenda 21. Rent fup. Man havde allerde planlagt et § 17.4 udvalg og udvalget for Miljø- og natur kunne håndplukke Agenda-21 udvalgets deltagere. Vi der havde været med siden 1996 i Korsør Grønt Råd og senere Agenda-21 i Korsør fik ikke en chance.
Solnedgangsstemning over Noret. Her på stien ved Teglværksgrunden
"Det hule træ", der fører ned til hundene i skattehulerne. Marsk Stigs vej.
Vi kalder det for "det hule træ" på Marsk Stigs vej. Her er det passende, at improvisere en opførelse af H. C. Andersens "Fyrtøjet" hvis man går tur med børn eller gæster, der besøger en - det ender med rovmord på den gamle bedstemor. "Et, to - Et, to - der kom en soldat marcherende ... "
Tårnborg kirke.
Tårnborg kirke.
Solnedgang over Noret. Man bliver aldrig træt af den udsigt og hele året igennem skifter indtrykket.
Agenda-21 drøftelser i Skælskør. Her er Henning og Finn fra Naturgruppen sammen med Hans Thomassen fra Kulturgruppen.
Naturgruppen til drøftelser om fremtidigt Agenda-21 arbejde på Skælskør Rådhus. Korsør kommune nedlagde vores gruppe. Det kan man ikke bare sådan - så vi fortsatte. Her er Henning, Finn og Jørgen fra vor gruppe.
Stemningsbillede fra Lille Tårnborggård.
Stemningsbillede fra Lille Tårnborggård.
Solen er ved at gå ned. Så kan det godt være lidt uhyggeligt, at gå ind igennem denne "troldeskov" for en lille dreng. Det er på stien fra Stenladen ved Lille Tårnborggård til Ny Halseby gennem søen og mosen, at du finder denne herlige tunnel af levende beplantning. Prøv den og oplev fugleliv og andetræk.
Byggeri. Mudder.
Byggeri. Mudder. Her ses fundamenterne, som nærmest sejlede rundt.
Byggeri. Der blev kørt en mængde materialer til det byggeri af store tunge køretøjer og ofte kunne vi ikke komme ud eller ind af vore indkørsler.
Byggeri. Der løftes elementer på plads med kran. Det gav anledning til adskillige strømafbrydelser, når kranen klippede elledningerne. Af og til manglede vi kun en enkelt fase af de 3.
Rødhøjvej ved svinget ved Rylevej. Et herligt vejr.
Ved bestemte vindforhold og tidevand presses højvandet op i Noret og så ser der sådan ud på stien ved Teglværksgrunden (i dag materielgård). Vidste du at Korsør Nor er Europas største indhav på ca. 7 kvadratkilometer.
Udsigt fra Halsebyvej over "det lille Nor". Hen på sensommeren kan man plukke søde kirsebær af de grene man ser foroven i billedet. Der er hele 3 træer. Skolebørnene plejer at plyndre dem.
Svinget på Halsebyvej. Vort bestyrelsesmedlem Jørgen Knudsen bor længere nede ad Halsebyvej.
Svinget på Halsebyvej og udsigten over det lille Nor.
Mudder.
DKR bygs annonceskilt. Det lykkedes, at sælge dem alle og folk er glade for at bo her.
Mudder. Vi troede aldrig byggeriet blev færdigt med alt det vand, der stod på grunden.
Rødstensvillaen i midten bebos af webmaster. Det var spændende, at følge byggeriet fra dag til dag.
Sådan så der ud, da man begyndte at bygge på Rødhøjvej.
Så er det slut med paradiset. Andelsboligbyggeriet går i gang. Her er det starten af støjvolden der etableres.
Stemningsbillede fra Lilleøen. De har også et klubhus herude. Her kan man få en sludder og en billig bajer.
Idyl på bådebroen ved bådforeningerne Lilleø og Magleø. En herlig tumleplads og et dejligt fristed. Vi var med til drøftelserne om brandsikringen af de træskure, der var opført ovenpå den gamle losseplads i Grønt Råd Korsør.
Etablering af støjvold på Rødhøjvej lige op ad boligerne. Denne støjvold er faktisk et klasse III til klasse IV deponi af tjærestof-forurenet mosejord. Den forurende jord kom fra Bankes mose på Stibjergvej, hvor der havde været udført rensning af fiskegarn i mange år. Derude måtte den ikke ligge - hvis man skulle bygge, men her lige op ad de nye boliger gjorde det ikke noget.
Her er et luftfoto af lidt ældre dato. Det viser Violvejskvarteret i forgrunden. Svendstrupgaard længere fremme og i baggrunden skimtes Sprogø eller er det tunnelnedgangen?.
Der er et fint informationsskilt oppe på parkeringspladsen ved Tårnborg kirke. Her kan du orientere dig om forholdene og specielt stien gennem Halseby sø og mose. Prøv den.
Hvem har ikke prøvet at vente på togene på Korsør station. Kommer man på, kan man ofte få lov at stå op helt til København. Intet er forandret.
Her er man ved at lægge over 4.000 m3 stærkt forurenet jord fra Bankes Mose ud som støjvold på Rødhøjvej. Det er omkring 7.000 tons.